Ode aan de stoel. Nu 5+1 gratis
Ga terug naar overzicht

Til je koffieritueel naar een hoger niveau

Maak van je ochtendritueel iets bijzonders door het koffiezetten tot kunst te verheffen. Wij spraken met Kick van Doorn, medeoprichter van YUSU coffee. Hij deelde met ons zijn favoriete tips voor het maken van het perfecte kopje koffie thuis.
 

Maak een slow koffie met de Chemex

Probeer eens iets anders dan je vaste koffieritueel. De Chemex is een glazen ‘poor over’ koffiemaker waarmee je thuis een verfijnde kop koffie kunt maken.

Voor zo’n Chemex koffie heb je ongeveer 40gram koffie nodig (middel of grove maling), een filter, een schaal en 500 ml heet water (90°C).

Plaats eerst het filter in de Chemex en giet heet water over het filterpapier tot het verzadigd is. Let erop dat het filter helemaal nat is, anders krijgt je koffie een papiersmaak.

Plaats de Chemex vervolgens op de schaal om de hoeveelheid gemalen koffie af te meten en schep de koffie in het uitgespoelde filter. Begin door een scheutje heet water in de Chemex te gieten en laat de koffie ‘opbloeien’ (dit zijn de gassen van het brandingsproces die vrijkomen).

Na 20-30 seconden zul je zien dat er geen belletjes meer ontstaan, nu kun je langzaam meer water in het filter schenken. Giet in een cirkelvormige beweging en laat het water door het filter sijpelen tot de koffie de 500ml markering heeft bereikt.

Om een bittere smaak te voorkomen, laat je het laatste water niet door het filter lopen.

Verwijder deze en giet je koffie in de voorverwarmde kopjes.

Zo geniet je van een heerlijk kopje Chemex slow koffie! 
 

Het perfecte melkschuim

Een andere geweldige manier om je koffieritueel naar een nieuw niveau te brengen, is met een gladde en schuimende melk.

Je begint met het kiezen van de juiste melk. Drink je bijvoorbeeld koemelk, kies dan biologische, volle melk. Deze bevat voldoende eiwitten en vetten om een mooi schuim mee te maken. Gebruik voor zuivelvrij schuim speciale ‘barista havermelk’.

De melkkan die je gebuikt tijdens het opschuimen is ook van belang. Let erop dat je kan groot genoeg is, je hebt namelijk ruimte nodig om de melk in volume te laten toenemen. Wanneer je de melk gaat opschuimen plaats je de stoomtip net onder het oppervlak van de melk, zodat het in contact staat met de melk en de lucht waardoor het gaat schuimen. Hou het stoompijpje niet te hoog, want komt er te veel lucht bij de melk dan ontstaan er grote bellen die gemakkelijk opspatten.

Na een paar seconden vormt er in de melk een draaikolkje. Zodra deze draait en er een dun schuimlaagje is ontstaan hou je het stoompijpje dieper in het de kan om het te verwarmen tot de juiste temperatuur. Op het moment dat de melk is opgewarmd tot 65°C stop je met stomen. En pas op je vingers, want de kan zal nu heet zijn.

Om je romige melk af te kloppen, klop je een paar keer voorzichtig met de kan op je werkblad om zo de grote bubbels eruit te krijgen. Beweeg de kan in een cirkelvormige beweging tot de melk een gladde massa is geworden.
 

Latte art voor een artistieke kop koffie

Als je de techniek van het opschuimen onder de knie hebt, is het tijd om te experimenteren met latte art. Het maken van bijvoorbeeld een lattehart is een goed begin en een leuke manier om ’s ochtends een glimlach op het gezicht van je familieleden te toveren.

Kicks belangrijkste tips voor deze techniek zijn een stabiele hand en een brede kop.

Je begint met een espresso waar je het melkschuim langzaam vanuit het midden in giet. Schenk langzaam naar boven, zodat de melk onder de espresso duikt en laat je arm geleidelijk zakken.

Zodra je met het kannetje bijna het melkoppervlak aanraakt beweeg je het kannetje langzaam heen en weer. Er moet nu een soort appelvorm in de melk te zien zijn.

Om een hart te creëren trek je een dunne lijn met de melk van de top van de appel naar beneden, waardoor er een prachtige hartvorm ontstaat. 


We hopen dat met deze tips jouw koffieritueel een speciaal moment wordt waarin je kunt ontspannen en onthaasten. Deel je koffiecreaties met ons op Instagram en vergeet @studiohenk en @yusu.coffee niet te taggen. We kijken er naar uit om jouw creaties te zien!